Mitä tapahtuu, jos munasolu ei hedelmöity?

Kun munasolu on irronnut munasarjasta, munarakkula muuttuu keltarauhaseksi. Se tuottaa hormoneita, joita tarvitaan kohdun limakalvon muodostamiseen.

Jos munasolu ei ole hedelmöittynyt ja kiinnittynyt kohdun limakalvoon, keltarauhasta ei enää tarvita. Silloin se kutistuu, ja keltarauhashormonin taso laskee. Tämän seurauksena kohdun limakalvo irtoaa ja poistuu kuukautisvuotona.

Milloin mahdollisuus munasolun hedelmöittymiseen on suurimmillaan?

Kun munasolu irtoaa munasarjasta, munanjohdin ottaa sen vastaan, ja se kulkeutuu kohtuun. Tämän vaelluksen aikana miehen siittiöt voivat hedelmöittää munasolun munanjohtimessa, josta hedelmöittynyt munasolu aloittaa matkan kohti kohtua. Jos munasolu ei hedelmöity, se elää noin vuorokauden. Hedelmöittymisen mahdollisuus on suurin ovulaation ja sitä seuraavan vuorokauden aikana.

Munasolu on hedelmöittymiskykyinen puolesta vuorokaudesta vuorokauteen. Mutta koska siittiöt voivat elää kohdussa useita päiviä, ne voivat odottaa munasolun tuloa. Siksi on suositeltavampaa harrastaa seksiä kahtena kolmena päivänä viikossa kuukautiskierron vaiheesta riippumatta kuin yrittää osua juuri oikealle ovulaatiopäivälle.

Mahdollisuudet munasolun hedelmöittymiseen ovat parhaat, jos pari harrastaa seksiä kolmena päivänä ennen ovulaatiota ja yhtenä tai kahtena päivänä ovulaation jälkeen.

 

Lähde: www.1177.se, tietojen oikeellisuus tarkistettu RFSU-klinikalla

Ovulaatiokalenteri

Kalenterista voit määrittää oman ovulaatiosi ajankohdan, ja ne päivät joina mahdollisuutesi tulla raskaaksi on suurimmillaan. Kalenterin ensimmäinen päivä on viimeisten kuukautistesi ensimmäinen päivä. Kalenteriin lasketut päivämäärät ovat suuntaa-antavia. Ne voivat poiketa todellisuudesta etenkin jos kuukautiskiertosi on epäsäännöllinen.

Ilmoita viimeisten kuukautistesi ensimmäinen päivä

Kuukautiskierto lasketaan viimeisimpien kuukautisten ensimmäisestä päivästä seuraavien kuukautisten alkamispäivään. Kuukautiskierron keskimääräinen pituus on 28 päivää.

Ilmoita kuukautiskiertosi keskimääräinen pituus

           
Ovulaatio

Tässä on mahdollisuus tulla raskaaksi eniten

Ovulaatio ja hedelmälliset päivät

Munasolu voi hedelmöittyä 24 tunnin sisällä siitä, kun se on irronnut munasarjasta. Ovulaation tarkka määrittäminen voi olla vaikeaa. Koska miehen siittiöt kuitenkin elävät tavallisesti useita päiviä, on hyvä harrastaa seksiä säännöllisesti muutamana päivänä ennen laskettua ovulaatiota ja sen jälkeen. Siittiösolujen matka munasoluun voi kestää jopa vuorokauden.

Lue lisää ovulaatiosta