Milloin voin taas harrastaa seksiä?

On hyvin yksilöllistä, kuinka pian raskauden jälkeen tuntuu hyvältä taas harrastaa seksiä. Synnytyksen jälkeen osa naisista tuntee halua harrastaa seksiä melko pian, kun taas osa tarvitsee enemmän aikaa. Synnytyksen jälkeen naisilla on jälkivuotoa, jonka loppumista on hyvä odottaa ennen seksin aloittamista. Osa naisista haluaa odottaa jälkitarkastuksen yli ennen seksi aloittamista.

Jokainen nainen kokee synnytyksen eri tavoin. Osa voi kokea sen orgasmin kaltaisena tai miellyttävänä kokemuksena, toisilla taas synnytyskokemukseen voi liittyä kivuliaita muistoja. Synnytys voi vaikuttaa myös kumppaniin, niin positiivisesti kuin negatiivisestikin. Jos synnytys on ollut vaikea tai raskauteen ja synnytykseen liittyy käsittelemättömiä negatiivisia kokemuksia, on tärkeää, että saat apua. Muussa tapauksessa kokemukset voivat aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta.

Kehon palautuminen synnytyksen jälkeen

Synnytyksestä palautumisen kesto vaihtelee, riippuen synnytyksen lisäksi myös unensaannista, levosta, imetyksestä ja sopeutumisesta uuteen tilanteeseen. Osalla naisista ei yksinkertaisesti ole halua tai voimia harrastaa seksiä. Tämä on hyvin yksilöllistä, ja on tärkeää tunnistaa oma olotila. Vaikka yhdyntä tuntuisi vaikealta synnytyksen jälkeen, moni kaipaa hyväilyä, hierontaa ja hellyyttä. Ne poistavat usein seksiin liittyviä vaatimuksia ja paineita. Kun vaatimukset ja stressi vähenevät, myös halu harrastaa seksiä usein palautuu. Kuuntele omaa kehoasi ja toimi sen mukaan, mikä tuntuu itsestäsi hyvälle. Voit huomioida kumppanisi tarpeita muilla keinoilla, kunnes koet olevasi valmis yhdyntään. Yhdyntä on vain pieni osa seksiä, ja on myös muita keinoja nautintoon.

 

Lähde: RFSU