Mikä voi vaikuttaa hedelmällisyyteen?

Naisen raskaaksi tulo edellyttää sitä, että miehen siittiösolut hedelmöittävät munasolun.

Milloin mahdollisuus munasolun hedelmöittymiseen on suurimmillaan?

Kun munasolu irtoaa munasarjasta, munanjohdin ottaa sen vastaan, ja se kulkeutuu kohtuun. Tämän vaelluksen aikana miehen siittiöt voivat hedelmöittää munasolun. Jos munasolu ei hedelmöity, se elää noin vuorokauden. Hedelmöittymisen mahdollisuus on suurin ovulaation ja sitä seuraavan vuorokauden aikana.

Munasolu on hedelmöittymiskykyinen puolesta vuorokaudesta vuorokauteen. Mutta koska siittiöt voivat elää kohdussa useita päiviä, ne voivat odottaa munasolun tuloa. Siksi on suositeltavampaa harrastaa seksiä kahtena kolmena päivänä viikossa kuukautiskierron vaiheesta riippumatta kuin yrittää osua juuri oikealle ovulaatiopäivälle.

Mahdollisuudet munasolun hedelmöittymiseen ovat parhaat, jos pariskunta harrastaa seksiä kolmena päivänä ennen ovulaatiota ja yhtenä tai kahtena päivänä ovulaation jälkeen.

Vaikuttaako alkoholi mahdollisuuteen tulla raskaaksi?

On epäselvää, kuinka suuret määrät alkoholia vaikuttavat mahdollisuuteen tulla raskaaksi. Siksi raskaaksi yrittävän on hyvä pidättäytyä alkoholista tai käyttää sitä vain kohtuudella. Tämä koskee sekä miehiä että naisia.

Alkoholinkäyttö on syytä lopettaa heti raskaaksi tulon jälkeen. Alkoholi siirtyy helposti sikiöön ja voi varhaisraskauden aikana vaurioittaa sikiön aivoja ja hermostoa.

 

Kuinka nopeasti voin tulla raskaaksi e-pillereiden lopettamisen jälkeen?

Ehkäisyvälineiden vaikuttavat aineet poistuvat kehosta heti niiden käytön lopettamisen jälkeen. Monilla kuukautiskierto palautuu normaaliksi välittömästi. Toisilla tähän voi kuitenkin kulua puolikin vuotta, ja se on täysin normaalia.

 

Lähde: www.1177.se, tietojen oikeellisuus tarkistettu RFSU-klinikalla