Raskaaksi tulon edellytykset

Raskaaksi on mahdollista tulla yhdynnässä miehen kanssa, inseminaatiolla (keinohedelmöitys, jossa siemennestettä ruiskutetaan kohtuonteloon) tai koeputkihedelmöityksellä.

Kun terve mies ja nainen ovat suojaamattomassa yhdynnässä, mahdollisuus tulla raskaaksi on 2–4 prosenttia. Jos pari yrittää tulla raskaaksi suojaamattomassa yhdynnässä koko kuukautiskierron ajan, mahdollisuus tulla raskaaksi on 20–25 prosenttia. Tämä edellyttää, että

  • naisen munasarjat toimivat hyvin niin, että hyvälaatuinen munasolu voi kypsyä
  • nainen ovuloi – säännölliseen kuukautiskiertoon liittyy tavallisesti myös ovulaatio
  • munanjohtimet toimivat niin, että ne ottavat vastaan irronneen munasolun, joka hedelmöittyy munanjohtimiin uineilla siittiösoluilla, ja että hedelmöittynyt munasolu kulkeutuu kohtuun
  • miehellä on riittävästi siittiöitä, ja ne liikkuvat hyvin
  • kohdun lima voi ottaa vastaan hedelmöittyneen munasolun niin, että se kiinnittyy ja alkaa kehittyä
  • pariskunnalla on toimiva seksielämä.

Jos yhdessä tai useammassa edellä mainitussa kohdassa esiintyy ongelmia, raskaaksi tulemiseen tarvitaan ehkä apua. Tällöin on tarpeen tehdä lapsettomuustutkimus. Tutkimuksella pyritään selvittämään mahdolliset raskaaksi tulemisen esteet. Vasta kun ongelma on tiedossa, siihen voidaan miettiä sopivaa ratkaisua.

Ongelma voi olla sekä miehessä että naisessa

Lapsettomuuteen on monia mahdollisia syitä. Noin kolmasosassa tapauksia lapsettomuus johtuu naisesta. Toisessa kolmasosassa tapauksia syy on miehessä, ja kolmasosassa ongelma on sekä miehessä että naisessa.

Myös naisen iällä on merkitystä. Trendi siirtää lastenhankintaa myöhemmäksi onkin merkittävä syy siihen, että yhä useammat parit etsivät apua lapsettomuusongelmiin. Suomalaisten ensisynnyttäjien keski-ikä vuonna 2013 oli 28,6 vuotta.